„Conferința finală a proiectului Instrumente Strategice pentru Ocupare în Industria Turismului”
Dată: 29.08.2013
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ioan Marinescu, a participat joi, 29 august 2013, alături de şeful Serviciului Investiţii, Proiecte şi Programe Europene, Dorel Bondilă şi Mugurel Dragomir din cadrul Direcţiei de Investiţii şi Dezvoltare Regională la conferinţa finală a proiectului „Instrumente Strategice Pentru Ocupare În Industria Turismului”, organizată în Bucureşti de către beneficiarul proiectului - Asociaţia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Instrumente strategice pentru ocupare în industria turismului”, POSDRU/82/5.1/S/58276, proiect care s-a adresat atât actorilor economici și sociali din sectorul turistic - principalii beneficiari ai noilor pachete de circuite turistice tematice, cât și reprezentanților serviciilor publice de ocupare, ai autorităților publice, mediului academic și formării profesionale, ai mass media și societății civile.
La acest eveniment au fost prezenți reprezentanți ai partenerilor din cadrul proiectului Camera de Comerț și Industrie Prahova, Consiliul Județean Prahova, AJOFM Prahova, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, precum și președintele Comitetului Sectorial Turism, Hoteluri, Restaurante, Prorectorul Academiei de Studii Economice responsabil de turism, Președintele Asociației Profesioniștilor de Turism din România, delegație din Italia formată din reprezentanți ai Consorțiului de Universități din Puglia și reprezentanți ai Provinciei BAT (Barletta, Andria, Trani).
În cadrul conferinţei au fost prezentate înregistrări video şi filme referitoare la progresul proiectului, rezultatele proiectului precum şi despre vizita de studiu în Italia şi principalele momente în care partenerii italieni au încercat să transmită bunele practici evidenţiind pactele regionale constituite la nivel public - privat, prin intermediul cărora s-au folosit la întreaga capacitate, resursele culturale, tradiţia locală, oferta enogastronomică in vederea creşterii economice, a creării de locuri de muncă şi a promovării turismului către alte regiuni şi ţări.
Prezentările au fost făcute de către:
- Prof. asoc. dr. Iolanda Mihalache, Manager Proiect - Preşedinte Asociaţia PartNET
- Prof. Ettore Ruggiero, coordonator consorţiul de universităţi din regiunea Puglia - Universus CSEI
- Dott. Michele Vitrani, reprezentant Provincia BAT
- Prof. Gabriela Tigu - Prorector al Academiei de Studii Economice Bucureşti
- Dragoş Răducan – Președintele Comitetului Sectorial Turism, Hoteluri, Restaurante
Progresul Proiectului a fost prezentat în imagini şi în date cantitative şi calitative de către doamna Iolanda Mihalache.
Obiectivul general al proiectului a constat in valorificarea potenţialului turistic din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Neamţ, prin consilierea, formarea în industria turismului, dezvoltarea încrederii în sine si dezvoltarea competentelor antreprenoriale a peste 1000 de persoane; crearea unei noi ocupaţii “Agent de turism pentru circuite tematice”, dezvoltarea competentelor lingvistice si IT, precum si specializarea beneficiarilor noii ocupaţii în Italia; studiul naţional de evaluare a evoluţiei ocupaţiilor, a cererii si ofertei de forţă de muncă în industria turistică, în raport cu nevoile şi caracteristicile şomerilor şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Romania; promovarea turismului în cadrul noului instrument inovativ pentru crearea circuitelor tematice personalizate, SIG - Software de Informare Geografica (Hărţi digitale), încărcat cu informaţii complete şi complexe din judeţele vizate despre itinerarii, hoteluri şi structuri turistice, obiective culturale, istorice, geografice, ecumenice, etc.
Prin proiect s-au obţinute următoarele rezultate:
- Peste 800 de persoane aflate în căutarea unui loc de munca care au obţinut o calificare/ specializare/ perfecţionare certificata Autoritatea Naţionala pentru Calificări.
- Peste 800 de persoane aflate în căutarea unui loc de munca integrate in programe de calificare/ specializare/ perfecţionare.
Domeniile calificărilor sunt: ospătar (chelner), lucrător în alimentaţie (ajutor de ospătar), bucătar, lucrător în alimentaţie (ajutor de bucătar), barman, cameristă de hotel, administrator pensiune turistică, manager în activitatea de turism şi lucrător pensiune turistică.
- Indicatorii aferenţi furnizării serviciilor de informare şi consiliere au fost deja depăşiţi cu 30%.
- Indicatorul de persoane a fi angajate până la finalul proiectului este de 160, însă acesta a fost depăşit ajungându-se la un număr de peste 300 de persoane.
- Au fost organizate 3 târguri de întâlnire a cererii cu oferta de forţă de muncă în industria turismului în judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Neamţ.
- La acestea au participat peste 1000 de persoane aflate în căutarea unui loc de munca şi agenţi economici (agenţii de turism, restaurante, hoteluri).
- Peste 12.000 de accesări online unice ale Portalului.
- Portalul web “Poarta virtuala spre un loc de munca în industria turistică” cu informaţii despre cererea si oferta de forţă de muncă în industria turistică, operaţional pe internet 24 din 24 (www.portal-job-turism.ro), identificând locuri de muncă vacante, niveluri salariale, cerinţe ale angajatorilor. Acesta este un instrument interactiv şi deschis atât actorilor economici, factorilor de decizie, cât şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi persoanelor interesate de actualizarea informaţiilor referitoare la oportunităţile ocupaţionale din sector.
- Formarea a 105 de persoane dintre beneficiarii cursurilor anterior efectuate in cadrul proiectului, pentru Agent de Turism pentru Circuite Tematice – o noua profesie pentru care a fost elaborat standardul ocupaţional, ocupaţia introdusă în COR si curs autorizat ANC.
Formare profesionala cuprinde următoarele module:
- Psihologia clientului – vânzare psihologica
- Sistemul de informare geografica (SIG)
- Management in turism
- Marketing in turism
- Legislaţie in turism
- Geografia si istoria judeţelor
Un număr de 79 de absolvenţi ai cursului de Agent de turism pentru circuite tematice, au participat la stagiul de practică efectuat în Italia, pe o perioadă de 20 de zile, în regiunea Puglia.
Scopul formării beneficiarilor în noua profesie şi efectuarea stagiului în Italia a fost acela de a dezvolta abilităţi acestor persoane, pentru a deveni profesionişti care să creeze în turism experienţe emoţionale şi să promoveze altfel de pachete turistice non - tradiţionale, ţinând cont de cererea şi evoluţia la nivel internaţional, care poate fi o alternativă a pachetelor standard.
Prin experienţa acumulată s-a dorit ca aceştia să aibă abilitatea de a pune în valoare şi a promova resursele naturale şi peisagistice, lumea rurală, patrimoniul muzeal, cultura şi tradiţiile locale, formele alternative de primire a turiştilor, drumurile vechi dar şi noile circuite tematice în pachete prietenoase, atractive şi flexibile. Astfel, turistul ar putea fi convins că, după o astfel de vizită să se întoarcă şi să dorească să experimenteze noi emoţii şi senzaţii diferite de fiecare dată.
Proiectul a fost selectat în luna Iulie 2012 ca si caz de succes si proiect de impact din regiunea Bucureşti-Ilfov în vederea realizării unei pagini pe site-ul oficial POSDRU cu o secţiune dedicată. De asemenea, proiectul a fost integrat în revista „Povesti de succes”, care prezintă un număr de 12 proiecte la nivel naţional.
În anul 2013 proiectul a primit Trofeul Inovării 2013, datorită instrumentelor inovative dezvoltate în cadrul acestuia.