Întâlnire de lucru cu proprietarii de balastiere - 29.01.2009
Dată: 30.01.2009
29.01.2009
Valoarea pagubelor provocate de transportatori este atât de mare încât banii adunaţi din această taxă pe 20 de ani nu ne-ar ajunge să le acoperim, afirmă preşedintele Consiliului Judţean Dâmboviţa
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a organizat în această după-amiază o întâlnire de lucru cu proprietarii de balastiere şi staţii de sortare, care-şi desfăşoară activitatea de exploatare de agregate minerale pe raza judeţului Dâmboviţa.
Preşedintele Popescu a explicat că această reuniune vine ca urmare a situaţiei explozive din vara anului 2008, de la Potlogi, soldată cu decesul unei persoane, situaţie născută din nemulţumirea şi disperarea localnicilor ale căror case şi drumuri le sunt afectate grav din cauza activităţii balastierelor din zonă.
Evenimentele de la Potlogi au impus astfel, un set de măsuri ferme din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, între care şi instituirea unei taxe de un leu pe metru cub de agregat mineral facturat, percepută începând cu 1 ianuarie a anului în curs, 2009. Taxa a fost aprobată, anul trecut, printr-o hotărâre de consiliu judeţean, hotărâre publicată în mass-media locală precum şi pe site-ul oficial al instituţiei.
Preşedintele Florin Popescu a ţinut să sublinieze că această taxă specială este destinată exclusiv acordării de despăgubiri cetăţenilor ale căror case au fost afectate de activitatea balastierelor, dar şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene degradate de către trasnportatorii agregatelor minerale.
În Dâmboviţa se exploatează suficient de mult pentru ca această taxă să fie o sursă importantă pentru reabilitarea drumurilor judeţene, acţiune demarată încă din vara anului trecut, a precizat preşedintele Consilliului Judeţean Dâmboviţa, adăugând că banii care ne-ar trebui pentru reabilitarea acestor drumuri depăşesc 100 milioane de lei. Valoarea pagubelor provocate de transportatori este atât de mare încât banii adunaţi din această taxă pe 20 de ani nu ne-ar ajunge să le acoperim, a mai spus acesta.
Conform situaţiei întocmite de Consiliul Judeţean Dâmboviţa privind traseele de drum judeţean afectate de activităţile de exploatare a agregatelor minerale, a reieşit că sunt 22 de drumuri judeţene, în lungime de 236 km. Densitatea cea mai mare a exploatărilor este întâlnită în comunele Petreşti, Potlogi, Finta, Vlădeni, Cojasca şi Sălcioara.
Precizăm că, în judeţul Dâmboviţa îşi desfăşoară activitatea 71 agenţi economici, în 85 perimetre de exploatare localizate în 32 localităţi.
Majoritatea reprezentanţilor agenţilor economici, prezentă la întâlnire, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la taxa specială de 1 leu/mc de agregat mineral facturat, motivând că această taxă va conduce automat la scăderea vânzărilor, şi a cerut preşedintelui să găsească altă soluţie de rezolvare a situaţiei. Preşedintele Florin Popescu a precizat însă ca în loc să recurgă la msăsuri extreme, mai exact de închidere a activităţilor de exploatare aşa sum i s-a cerut de către locuitorii din Potlogi, păgubiţi, a propus o taxa modică din care toată lumea va avea de câştigat: exploatatorii îşi vor continua activitatea, trasportatorii nu vorm ai cheltui sume imense pe reparaţiile autovehiculelor din cauza drumurilor foarte proaste, localnicii vor fii despăgubiţi, iar drumurile judeţene vor fi reabilitate.