Vizita Ministrului Mediului Nicolae Nemirschi
Dată: 22.05.2009
COMUNICAT DE PRESĂ
Joi, 21 mai 2009, Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a efectuat o vizită în judeţul Dâmboviţa, în cadrul căreia s-a înscris şi întâlnirea cu autorităţile judeţene şi locale pe tematici specifice acestui portofoliu. Printre participanţi la întrevederea cu ministrul mediului din Sala Mare a Prefecturii s-au numărat: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, vicepreşedintele CJD, Marin Antonescu, prefectul judeţului, Iancu Caracota, arhitectul şef al judeţului, Dan Niţescu, directorul Companiei de Apă Dâmboviţa, Dorin Staicu, directorul Sistemului Hidrotehnic Vacăreşti, Nicolae Trică, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa, Viorel Faur, directorul Parcului Natural Bugeci, Horia Iuncu, precum şi numeroşi primari dâmboviţeni. Tematica discuţiei, propusă de către conducerea CJD, a vizat următoarele puncte: râul Ialomiţa şi problemele aferente acestuia (în acest sens, au fost convocaţi la întâlnire toţi primarii localităţilor vizate în studiul de fezabilitate pentru regularizarea albiei), derularea proiectelor ISPA în domeniul deşeurilor menajere şi cel al managementului integrat al apei, dezechilibrele ecologice produse de activitatea balastierelor, prevenirea inundaţiilor şi proiectele ce vizează îmbunătăţirea activităţii Parcului Natural Bucegi.
În debutul întâlnirii, ministrul Nicolae Nemirschi a făcut o prezentare a programului Casa Verde şi a adus precizări importante vizavi de programul de împăduriri pe anul 2009. Cât priveşte primul punct, s-a subliniat faptul că programul îşi găseşte aplicabilitate numai în sfera administraţiei locale şi a asociaţiilor de locatari aflate în jurisdicţia primăriilor, criteriul de bază în selecţia proiectelor fiind eficienţa energetică. De asemenea, în legătură cu acest subiect s-a mai precizat faptul că vor exista două sesiuni de depunere a proiectelor, în lunile iunie - iulie, respectiv septembrie, suma maximă ce va putea fi accesată de un aplicant pe acest program fiind de 1 milion de euro.
În cadrul întâlnirii, ministrul Nemirschi a mai ţinut să accentueze faptul că, în ceea ce priveşte finanţările prin minister, fondurile au fost direcţionate cu prioritate către achitarea lucrărilor deja efectuate. Totodată a fost făcută cunoscută intenţia Ministerului Mediului de a propune Guvernului o integrare în proiectele de gospodările a apelor a primăriilor şi consiliilor judeţene.
La rândul său, preşedintele CJD, Florin Popescu, a ridicat o serie de probleme de mediu prioritare, specifice judeţului nostru: termenele de obţinere a avizelor, continuarea finanţărilor pentru buna desfăşurare a proiectelor ISPA, alocarea de fonduri pentru amenajări împotriva inundaţiilor produse la râurile Ialomiţa, Dâmboviţa, Cricov, Bizdidel, dar şi pentru decolmatarea lacului Pucioasa. În cadrul întervenţiilor sale, şeful administraţiei dâmboviţene a adus şi o serie de aprecieri pozitive vizavi de programul Casa Verde, dar şi de cel al împăduririlor.
De asemenea, primarii localităţilor dâmboviţene Şotânga, Crângurile, Văleni, I.L. Caragiale, Mătăsaru şi Mogoşani au luat cuvântul pentru a aduce în atenţia ministrului problemele de mediu cu care se confruntă.
Totodată, arhitectul şef al CJD, Dan Niţescu a ridicat două probleme mai vechi, cu efecte nedorite asupra activităţii administraţiilor locale şi judeţene: încredinţarea de către Apele Române, unor întreprinzători privaţi fără expertiză în domeniu, a proiectelor de decolmatare, recalibrare şi fluidizare pe principalele cursuri de apă şi a atras atenţia asupra modului actual de împărţire pe bazine hidrografice a filialelor Apelor Române ce presupune ca administrarea cursurilor de apă pentru judeţul Dâmboviţa să se realizeze la Buzău, respectiv Piteşti.
Întrucât aspectele aduse în atenţia ministrului acopereau o gamă largă de problematici specifice, preşedintele CJD, Florin Popescu a venit cu propunerea de a se întocmi o notă cu sesizări provenite de la fiecare primărie în parte, în vederea transmiterii acesteia către minister.