Descoperire unicat în România pe șantierul arheologic de la Poiana Cireșului
Dată: 06.09.2015
Vineri, 4.09.2015, la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, a avut loc o conferință de presă susținută de conf. univ. dr. Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dr. Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, dr. Elena-Cristina Niţu, cercetător ştiinţific II, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, coordonatorul echipei de cercetare care își desfășoară activitatea pe șantierul de la Poiana Cireșului (Județul Neamț).
Scopul conferinței de presă a fost prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice desfășurate de o echipă de studenți și doctoranzi pe Șantierul paleolitic de la Poiana Cireșului (Județul Neamț).
Pe lângă obiecte de artă și artefacte de dimensiuni foarte mici, pe acest șantier arheologic s-a făcut o descoperire unicat în România, și anume o statuetă cu o vechime de peste 20.000 ani, care va intra în patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.
Conf. univ. dr. Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „La Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște există specialiști de marcă, care știu să pună în valoare și să realizeze cercetări arheologice. Sunt extrem de mulțumit de descoperirea de la Poiana Cireșului. Vreau să vă reamitesc că avem deschise șantiere arheologice la Geangoești și la Curtea Domnească. Cercetarea științifică va avea sprijin și anul viitor, mai ales pe zona Curții Domnești, unde vrem să pregătim un proiect european pentru a pune în valoare acest patrimoniu unic pe care îl avem.”
Dr. Elena-Cristina Niţu: „Este prima statuetă stilizată, abstractizată, din Sud-Estul Europei, descoperită la noi, în situl de la Poiana Cireșului. Probabil că o să poarte denumirea sitului; o să fie un Venus de Poiana Cireșului. Trebuie să vă mai spun că aceste statuete se descoperă foarte rar, majoritatea au fost descoperite în anii ’80.”
Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru: „O astfel de descoperire oriunde în lume este centrul atenției tuturor. Este o descoperire senzațională, în primul rând pentru că este prima din România, este prima de acest fel din Sud-Estul Europei.”
Dr. Ovidiu Cîrstina: „Este o onoare deosebită, o responsabilitate, pentru că această piesă devine cea mai importantă descoperire pe care muzeul dâmbovițean o gestionează în colecțiile sale.”