Colecţia Arhiscopiei Târgoviştei

Dată: 19.03.2010

 



Mitropolia (26125 bytes) 

Mitropolia

În cadrul Arhiscopiei Târgoviştei întâlnim:

 

COLECŢIA MUZEALĂ A MĂNĂSTIRII DEALU

COLECŢIA MUZEALĂ A MĂNĂSTIRII  VIFORÂTA

    În 1517 se mută la Târgovişte scaunul mitropolitan, în timpul domniei lui Neagoe Basarab care a construit vechea Biserică a Mitropoliei, una dintre cele mai frumoase ale vremii. În vremea lui Matei Basarab, la Mitropolia Târgovişte a funcţionat o tipografie domnească ce a dat neamului românesc tipărituri importante cum ar fi "Pravila cea mare sau Îndreptarea legii". În 1889 s-a hotărât dărâmarea vechii biserici şi înlocuirea ei cu cea pe care o vedem astăzi, opera arhitectului francez Lecomtede Nouy.

 

COLECŢIA MUZEALĂ A MĂNĂSTIRII DEALU

 
    adresa: Aninoasa, judeţul Dâmboviţa

    profil: istorie şi artă religioasă; înfiinţată în 1935
    Dominând oraşul de la înălţimea primelor coline ce urcă spre munţii Bucegi şi Leaota, Mânstirea Dealu este  ctitora lui Radu cel Mare în anii 1499 - 1501,constituind de-a lungul timpului un puternic focar de cultură şi un simbol al măreţiei neamului.
    Aici a funcţionat tipografia lui Macarie, cea care a dat primele tipărituri în limba slavonă din Ţările Române.

 

Manastirea Dealu (49230 bytes)

 năstirea Dealu

   Aici au venit delegaţii împratului Rudolf al II-lea pentru a semna tratatul de alianţă cu Mihai Viteazu. Tot aici se află înhumat capul marelui voievod, primul întregitor de ţară.
    Tradiţional, încă dinaintea primului război mondial, mânăstirea posedă o coleţie valoroasă, păstrându-se aici semnificative exponate. Icoane de lemn şi de sticlă, argintărie de cult, textile liturgice, carte veche, documente, fotografii care restituie istoricul şi rolul unui vestit aşezământ bisericesc.

    Din logia sudică a Mânăstirii Dealu o minunată privelişte se deschide asupra oraşului. Zona centrală veche, păstrând până astăzi case boiereşti şi negustoreşti în oazele de verdeaţă ale grădinilor, închide în inima sa o altă mânăstire de mare renume.
    Ridicată pe ruinele unei construcţii bisericeşti, din secolul al XVI-lea, mânăstirea a fost zidită în 1645, ca semn de împăcare între Vasile Lupu şi Matei Basarab şi în replică la ctitoria din sudul Moldovei mânăstirea Soveja. În prima parte a secolului al XIX-lea a funcţionat la Stelea o şcoală grecească unde au învăţat Vasile Cârlova, Grigore Alexandescu şi Ion Heliade Rădulescu.

 

COLECŢIA MUZEALĂ A MĂNĂSTIRII  VIFORÂTA

    adresa: Viforâta, judeţul Dâmboviţa

    Mânăstirea înfiinţată în jurul anului 1530 şi reparată sub Constantin Brâncoveanu în 1713, conservă o valoroasă colecţie de icoane, argintărie şi textile liturgice şi carte veche. 

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Hartă website | Ajutor
Copyright © 2012 Consiliul Judeţean Dâmboviţa