Posibilități reale de ocupare prin Proiectul “Meşterul turistic – integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativa viabilă de revitalizare a spaţiului rural”, lansat miercuri, 4 iunie 2014
Dată: 10.06.2014
Miercuri, 4 iunie 2014, a avut loc lansarea proiectului “Meşterul turistic – integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativa viabilă de revitalizare a spaţiului rural” la București, eveniment găzduit de liderul de proiect, Asociația PartNET – Parteneriat pentru dezvoltare durabilă, alături de partenerii din proiect - Consiliul Județean Dâmbovița, CENTROCOOP - Uniunea Națională a Cooperației de Consum, Consiliul Județean Neamț, Asociația de Promovare a Dezvoltării Regionale și Integrării Sociale, și CSB Germania - Christlich – Soziales Bildungswerk Sachsen.
Proiectul este cofinanțat Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa prioritară 5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă”.
Beneficiarul proiectului este Asociația PartNET – Parteneriatul pentru Dezvoltare Durabilă, alături de Consiliul Județean Dâmbovița, CENTROCOOP - Uniunea Națională a Cooperației de Consum, Consiliul Județean Neamț, Asociația de Promovare a Dezvoltării Regionale și Integrării Sociale, și CSB Germania - Christlich – Soziales Bildungswerk Sachsen.
Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, și anume 31.03.2014 – 30.09.2015.
Obiectivul general al proiectului este valorificarea abilităților meșteșugărești ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă/șomeri din mediul rural și orientarea lor către mici afaceri, ca lucrători independenți, inițiatori ai unor mici ateliere sau în ocupații din sectorul turistic care sunt interconectate cu domeniul meșteșugăresc.
În ultimii ani, în urma marilor transformări socio-economice, meșteșugurile tradiționale au fost afectate, însă se observă o tendință tot mai accentuată la nivel european de creștere a producției de obiecte tradiționale și inspirate din arta populară și de integrare a acestui domeniu în sectorul turistic, în special agro-turistic.
Proiectul va facilita ocuparea a 1.876 șomeri/persoane fără un loc de muncă, din mediu rural, cu abilități în domeniul meșteșugăresc, prin integrarea lor în activitatea turistică locală/regională. Astfel, resursa umană va deveni mai informată, formată, adaptată mediului economic și contextului turistic local/regional, precum și pentru valorificarea artei și tradițiilor meșteșugărești. Proiectul oferă acestor persoane posibilități reale de ocupare în vederea obținerii de venituri ce pot asigura un nivel minim decent de viață pentru ei și familiile lor.
Persoanele care pot face parte din grupul-țintă al proiectului trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele criterii:
- să fie șomeri/persoane în căutarea unui loc de muncă;
- să dețină abilități în domeniul meșteșugăresc sau agro-turistic;
- să aibă domiciliul în mediul rural;
- să aibă domiciliul în unul dintre județele: Neamț, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Prahova, Suceava, Iași, Vrancea, Sibiu, Covasna, Constanța, Tulcea.