Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare la C.N.M. „Curtea Domnească” Târgovişte
Dată: 27.09.2012
"Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare la C.N.M. „Curtea Domnească” Târgovişte
Miercuri, 26 septembrie 2012, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, a fost vernisată expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României
La eveniment au participat oficialităţi şi personalităţi marcante ale vieţii publice şi culturale din Târgovişte şi Bucureşti, precum preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, lect. Univ. Dr. Adrian Ţuţuianu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gabriel Grozavu, secretarul judeţului, dr. Ivan Ivanoff, preotul Adrian Ignat, din partea Arhiepiscopiei Targovişte.
„Steagul lui Ştefan cel Mare” este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea având dimensiunile de 1,24 metri x 0,95 metri şi înfăţişează imaginea iconografică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare, aşezat pe un tron cu pernă roşie, având genunchii uşor depărtaţi şi tălpile sprijinite pe un balaur înaripat cu trei capete. În mâna dreaptă sfântul ţine mânerul unei spade şi în cea stângă vârful acesteia. Figura ovală a sfântului este încadrată de părul său buclat, iar pe cap acesta poartă o coroană cu nouă fleuroni, decorată cu pietre preţioase şi perle, susţinută de doi îngeri. Îngerul din partea stângă ţine în mâna dreaptă o spadă, iar îngerul din partea dreaptă ţine în mâna stângă un scut. Sfântul Gheorghe poartă o tunică militară de culoare gri peste o cămaşă lungă de culoare verde, iar în picioare are sandale cu curele încrucişate pe gambe. În colţurile din stânga şi dreapta sus este brodată o inscripţie în limba greacă: „Sfântul Gheorghe din Capadocia”.
Expoziţia marchează o nouă etapă într-un efort susţinut al instituţiilor culturale din România de punere în valoare a tezaurului istoric românesc, ieşind în întâmpinarea nevoii publicului larg de a cunoaşte aceste valori patrimoniale, de a percepe mai clar prezentul din perspectiva trecutului.
Stindardul lui Ştefan cel Mare vine şi ca o speranţă de viitor, de consolidare a caracterului nostru naţional şi a spiritualităţii româneşti.
C.N.M. “Curtea Domnească” Târgovişte