ACTIVITĂŢILE EDUCAŢIONALE ORGANIZATE DE COMPLEXUL NAŢIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIŞTE ÎN CADRUL PROGRAMULUI „SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!” 6 – 10  APRILIE 2015

Dată: 18.02.2015

 

 

ACTIVITĂŢILE EDUCAŢIONALE ORGANIZATE DE COMPLEXUL NAŢIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIŞTE ÎN CADRUL PROGRAMULUI

„SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!”

6 – 10  APRILIE 2015

 

În contextul dezvoltării ofertei de programe educative pentru elevi, Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte se alătură, şi anul acesta, programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, iniţiat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, ce se va desfăşura în perioada 6 – 10 aprilie 2015 şi în cadrul căruia preşcolarii, şcolarii şi liceeni vor avea ocazia să participe la activităţile educaţionale organizate.

Activităţile educaţionale din cadrul proiectului sunt următoarele:

1. Atelierul „Povestea scrierii”, elevii  claselor  0 - IV

 Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor:

 Activitate educaţională destinată elevilor din clasele primare, cu scopul de îmbogăţire a culturii generale şi cunoaştere a patrimoniului muzeal.

 Vor fi tratate următoarele teme: Care au fost primele forme de scriere? Drumul scrierii, începând de la scrierea pictografică, până la cea fonetică. Care au fost primele suporturi de scriere? Cum arată o tăbliţă de lut, un pergament, un papirus sau o hârtie manufacturată şi cum se obţineau ele? Cine erau scribii? Dar copiştii? Ce rol au avut aceştia în societate de- a lungul timpului?

 Vom răspunde la aceste întrebări în cadrul atelierului ”Povestea scrierii”. Mai mult, elevii participanţi vor afla cât de grea era munca scribilor şi a copiştilor încercând să copieze texte vechi pe diferite suporturi (tăbliţe din lut, tăbliţe de lemn, hârtie) folosind cele mai vechi instrumente de scriere: beţigaşe din trestie, pene de gâscă sau tocuri cu peniţe.

Activitatea va avea loc la Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti într-o sală reconstituită după modelul uneia din secolul al XIX-lea.

Loc de desfăşurare: Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti (Sala mică)

Program: luni, marţi, miercuri, joi, vineri

Orele: 9.00- 10.00  şi  10.00 -11.00

Responsabil: Luminiţa Anghelescu

 

2. Atelierul „La şezătoare”, elevii  claselor   III – VIII; IX - XII

Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor:

Elevii participanţi vor viziona un montaj video, în film fiind prezentată tehnica  încondeierii ouălor de Paşte. Elevii vor încondeia ouă cu motive tradiţionale folosindu-se de cele văzute în montajul video precum şi de îndrumările muzeografilor. (participanţii vor avea asupra lor un ou fiert sau golit). În spaţiul de desfăşurare al atelierului va fi montată o expoziţie cu obiecte folosite în gospodăria tradiţională, obiectele vor fi prezentate de muzeografi.  

Loc de desfăşurare : Casa Atelier Vasile  Blendea ( beci)

Program: luni, marţi, miercuri, joi, vineri

Orele:

      Luni: 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30, 13.30 – 14.30

      Marţi: 09.00 – 10.00, 10.30 – 11.30, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00

      Miercuri: 09.00 – 10.00, 10.30 – 11.30, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00

      Joi: 09.00 – 10.00, 10.30 – 11.30, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00

      Vineri: 9.00-10.00, 10.30-11.30

 Responsabil: Cheosea Felician, Andrei Ionuţ

 

 3. Atelierul „Poveşti  cu şi despre monede şi sigilii”, clasele pregătitoare - IV

Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor:

Atelierul îşi propune să îi introducă pe copii în fascinanta lume a monedelor, a comorilor din vremurile trecute. Istoria banilor va fi punctată în mod prietenos şi atractiv, iar copiii vor învăţa şi vor realiza ei înşişi mulaje în plastilină şi pastă fimo. Simbolurile  prezente pe monede și sigilii ne vor spune poveștile oamenilor de altădată. Ceara topită şi  pregătită pentru amprentare/matriţare va oferi posibilitatea de a realiza mulaje după monede, sigilii medievale şi  ştampile.

 Un document sigilat chiar de ei, care poate fi, ulterior, înrămat, va fi mărturia deprinderii unor meșteșuguri  uitate, ieșite din uz.  

Loc de desfăşurare : Muzeul de Istorie, Sala Auditorium

Program: luni, marţi, miercuri, joi, vineri

Orele: 8.30-9. 30,   9. 30 - 10.30, 10.30 -11. 30

Responsabil: Irina  Cîrstina, Camelia Niţă

Notă: La cerere, atelierul se poate desfăşura pe tot parcursul anului şcolar.

 

4. Atelierul  „Arheolog Junior”, elevii din clasele V-VIII

Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor:

Program de popularizare a arheologiei în rândul copiilor prin mijloace interactive, teoretice şi practice.

Mijloace teoretice: prezentarea a două seturi de planşe: „Ce este arheologia?” şi „Ce ne spune pământul?”.

Mijloace practice: simularea într-o „groapă cu nisip” a unei secţiuni arheologice şi cum se lucrează efectiv în arheologie, de la descoperirea artefactului până la înregistrarea lui.

Mijloace interactive: copiii vor mânui o parte a instrumentarului folosit pe un şantier arheologic real, vor fotografia contexulul arheologic descoperit şi vor înregistra fiecare descoperire, vor învăţa că arheologia de teren presupune lucrul în echipă.

Atelierul se adresează elevilor din ciclul secundar (clasele V - VIII), în special celor din clasele a V-a şi a VI-a, pentru că pune accent pe elementul ludic, ei fiind încă apropiaţi de acest element, în mai mare masură decât cei din clasa a VIII-a.

Intervalul orar propus permite lucrul cu câte 4 grupe de copii în fiecare din cele 4 zile propuse, ceea ce înseamnă că la acest atelier se pot înscrie un număr maxim de 16 clase din categoria de vârstă specificată mai sus.

Timpul efectiv al activităţii va fi de circa o oră, pentru că este nevoie de cca. 15 – 20 minute pentru pregătirea cadrului desfăşurării atelierului cu următoarea grupă.

Programul se va încheia cu acordarea de diplome „Arheolog Junior” participanţilor.      

Loc de desfăşurare: Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”

Program: marţi,  miercuri, joi, vineri

Orele:  9.00 – 10.00; 10.30 – 11.30; 12.00 – 13.00; 13.30 – 14.30

Responsabil: Mihai Năstase

 

5. Atelierul „Mâini dibace” elevii din clasele pregătitoare – III     

Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor: Decupăm, ansamblăm şi colorăm turnuleţe de carton!

În cadrul atelierului elevii îşi vor dezvolta abilităţile practice şi creativitatea, vor crea miniaturi ale Turnului Chindia. Astfel, fiecare participant se va bucura de realizarea propriului turnuleţ.

Loc de desfăşurare: Sala de Conferinţă a Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti

Program : luni, marţi, miercuri, joi, vineri

Orele: 09.00- 09.45,  10.00 - 10.45,  11.00 -11.45                                                                                                                      

Responsabil: Dana Ilie

 

6. Atelierul „Tainele cărţii”, elevii din clasele I-IV

Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor:

Activitate educaţională destinată elevilor din clasele primare, cu scopul de îmbogăţire a culturii generale şi cunoaştere a patrimoniului muzeal.

Vor fi tratate următoarele teme: Care este drumul cărţii, începând de la autor şi până ajunge în mâinile voastre? Când şi cum a fost tipărită prima carte? Cum arată o carte tipărită acum trei sute de ani? Ce este ex - librisul? Este necesar să avem ex - librisul nostru? Care sunt cele patru tipuri de formate ale cărţilor şi unde se află cele mai mici sau mai mari cărţi din lume? Care sunt părţile componente ale unei cărţi, cele mai frecvente forme de degradare şi cum putem să păstrăm cartea cât mai mult timp?

Vom răspunde la aceste întrebări în cadrul atelierului ”Tainele cărţii”. Mai mult, elevii participanţi vor  putea să  creeze ex librisul lor şi propria carte în care să îşi încerce talentele de scriitor.

Loc de desfăşurare: Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, într-o sală de clasă reconstituită după modelul uneia de secolul al XIX- lea.

Program: luni, marţi, miercuri, joi, vineri

Orele: 11.00- 12.00 , 12.00- 13.00

 Responsabil: Anghelescu Luminiţa

 

7. Atelier de pictură: tehnici din preistorie, elevii claselor I-VIII

Obiective:

-  Crearea unei imagini cât mai “umane” a omului paleolitic;
-  Prezentarea diversităţii manifestărilor artistice paleolitice;

-  Familiarizarea cu metodele şi tehnicile de pictură practicate de omul paleolitic;

-  Dezvoltarea capacităţii de receptare a mesajului vizual şi utilizarea lui în crearea de imagini şi obiecte proprii;

Scurtă descriere a activităţii:

Activitatea are ca obiectiv principal stimularea interesului pentru cunoaşterea artei paleolitice. Se va prezenta succint o cronologie a artei paleolitice şi a tipurilor umane implicate şi vor fi expuse cele mai spectaculoase peşteri pictate din lume (Lascaux, Niaux, Chauvet, Gargas – Franţa, Altamira – Spania etc.), inclusiv România (Cuciulat, Coliboaia).

Într-o primă fază, activitatea se va desfăşura sub forma unei poveşti vizuale, bine ilustrată, prin intermediul cărora participanţii vor descoperi atât modul de viaţă al omului paleolitic, cât mai ales formele de manifestare artistică, dovadă a complexităţii şi sensibilităţii omului preistoric. Vor fi prezentate metode si tehnici folosite în paleolitic pentru realizarea de reprezentări grafice precum şi modalităţi de obţinere a pigmenţilor şi a uneletelor utilizate.

În a doua parte a atelierului, elevii sunt provocaţi, folosindu-se de cunoştinţele dobândite dar şi de imaginaţie, să realizeze propriile picturi pe piatră sau pe suporturi accidentate care imită pereţii peşterilor. Pe astfel de suporturi vor reprezenta diverse animale preistorice (mamuţi, bizoni, cai, urşi, reni etc) dar şi amprente (mâini pozitive sau negative) sau motive geometrice inspirate din arta paleolitică. Vor încerca să îşi pregătească singuri pigmenţi prin pisarea de cărbuni, ocru, etc. şi amestecarea cu diverşi lianţi: grăsimi, salivă, etc. Vor confecţiona obiecte necesare picturii (de exemplu pensule din păr de animale), vor manevra obiecte şi materiale asemănătoare celor folosite de omul paleolitic (os, piatră, cărbune, coloranţi etc.). Modalitatea de lucru aleasă permite valorificarea informaţiilor, dezvoltarea imaginaţiei dar şi formarea unor abilităţi practice.

Valorificarea activităţii:

-          CD cu imagini din cadrul activităţii;

-          diplome de participare.

Loc de desfăşurare: Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic

Program: luni, marţi, miercuri, joi

Orele: 09.00 – 10.00, 11.00 -12.00, 13.00-14.00

Responsabil: Minodora Cârciumaru, Andrei Scărlătescu

Notă: La cerere, atelierul se poate desfăşura pe tot parcursul anului şcolar.

 

8. Atelierul “Călătorie în timp. Alimentaţia în preistorie!”– elevii claselor pregătitoare, I – XII

Obiective:

1.      Expunerea principalelor surse de obţinere a alimentaţiei în preistorie;

2.      Prezentarea diverselor modalităţi de consum a hranei în preistorie;

3.      Familiarizarea cu metodele de preparare a hranei practicate de omul preistoric;

Scurtă descriere a activităţii:

Aspecte teoretice

Participanţii vor primi informaţii elementare despre modul de viaţă al omului preistoric, cu accent pe sursele de furnizare a hranei: vânătoare, pescuit, cules, creşterea animalelor, cultivarea plantelor. În acest context, se va sublinia rolul important pe care l-a avut stăpânirea focului în alimentaţia omului preistoric, precum şi diversele tehnici prin care acesta a fost obţinut şi păstrat de-a lungul timpului.

Aspecte practice

În a doua parte a atelierului, participanţii vor asista la procesul aprinderii focului pe baza unor tehnici arhaice, demonstraţie realizată de îndrumătorul atelierului. Pentru crearea unei atmosfere specifică perioadei, cei prezenţi vor fi antrenaţi în variate acţiuni practice: mânuirea armelor asemănătoare celor folosite de omul preistoric în activitatea de vânătoare (ex. suliţa, propulsorul), manevrarea obiectelor destinate depozitării alimentelor (ex. castroane lut), identificarea diverselor tipuri de cereale (ex. grâu, orz, ovăz, secară). De asemenea, vor fi implicaţi în efectuarea diferitelor tehnici de măcinare a cerealelor: râşnire, pisare (zdrobire) şi vor prepara propria hrană după metode similare şi cu aceleaşi ingrediente. De exemplu, prin amestecul făinii cu apă, vor obţine un aluat care după frământare va fi copt pe o “plită” preistorică (piatră încinsă sub acţiunea unei surse de căldură). În acest fel, prin aplicarea unor metode practice şi crearea unei atmosfere prietenoase, întrebări precum cu ce se hrăneau sau care erau modalităţile de consum (stare crudă, conservare, fierbere, coacere etc,) îşi găsesc răspunsurile în mod firesc, iar înţelegerea condiţiilor de viaţă ale oamenilor preistorici devine mai facilă.

În final, participanţii realizează comparaţii între regimul alimentar preistoric şi cel actual, formulând propriile concluzii.

Valorificarea activităţii:

-          CD cu imagini din cadrul activităţii;

-          diplome de participare;

Loc de desfăşurare: Ansamblul Monumental Curtea Domnească

Program: luni, miercuri, vineri

Orele: luni - 09.00 -9.50, 10.00-10.50, 11.00-11.50, 12.00-12.50, 13.00-13.50, 14.00-14.50, 15.00-15.50

            miercuri - 09.00 -9.50, 10.00-10.50, 11.00-11.50, 12.00-12.50, 13.00-13.50, 14.00-14.50, 15.00-15.50

            vineri - 09.00 -9.50, 10.00-10.50, 11.00-11.50, 12.00-12.50             

Responsabili: Florin Dumitru, Minodora Cârciumaru

Atelierul se va desfăşura în colaborare cu Centrul de Arheologie Experimentală.

 

9. Atelierul “ Frescă. Artă şi măiestrie” , elevii claselor V – VIII, IX - XII

Scurtă descriere a activităţii:

 În cadrul activităţii elevii vor afla informaţii, accesibile vârstei lor, cu privire la diferitele tehnici de pictură murală (frescă/pictură all’seco). Vor fi antrenaţi la lucrul în echipă pentru realizarea unei prime etape din elaborarea unei picturi murale – desenul pregătitor, care în mod firesc era premergător compoziţiei definitive „ fixată” pe perete. Astfel, ei vor realiza compoziţii simple care ar putea fi transpuse într-o pictură murală.

Loc de desfăşurare: Muzeul de Artă, Sala de expoziţii temporare

Program: luni

Orele: 09.00 – 11.00, 12.00 – 14.00, 15.00 – 17.00

Responsabil: Maria Neacşu

 

10. Atelierul „Sculptura şi artistul Vasile Blendea”, elevii claselor I – VIII

Scurtă descriere a activităţii: elevii vor afla despre tehnica artistului privind realizarea sculpturilor de mari dimensiuni. Activitatea va cuprinde două părţi: una teoretică, în expoziţia Muzeului Vasile Blendea şi cealaltă constând într-un atelier de lucru. În cadrul atelierului se va realiza o armătură căreia elevii îi vor da forma dorită, aşa încât la sfârşitul activităţii să poată admira propria lor sculptură în lut.

Loc de desfăşurare: Casa Moldoveanu

Program: marţi, miercuri

Orele: 09.00 – 12.00. 13.00 – 16.00

Responsabil: Maria Neacşu

 

11. Atelierul „Negru cărbune, roşu sangvină” , grădiniţă şi clasa pregătitoare

Scurtă descriere a activităţii: Atelier de stimulare a imaginaţiei prin utilizarea a diferite tehnici artistice. Elevii vor putea să experimenteze câteva tehnici grafice întâlnite în lucrările expuse la Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu” precum: desenul în cărbune şi creioane contè unde vor deprinde şi o modalitate specifică de lucru – estompa (pe care şi-o vor confecţiona singuri).

Loc de desfăşurare:  Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu”

Program: joi, vineri

Orele: 8.30- 10.00

Responsabil: Maria Neacşu

 

12. ”Pas cu pas prin oraş - Momente din Târgoviştea de odinioară surprinse în pictură” elevii claselor 0, I – IV, V – VIII, IX - XII

Scurtă descriere a activităţii:

Descoperirea locurilor din oraş reprezentate în picturile din muzeele cu specific artistic din oraş. Vizita în aer liber va constitui prilejul de a afla informaţii noi despre istoria locală şi transformările care au adus imaginea oraşului la forma din zilele noastre.Vor fi 3 trasee în funcţie de muzeul pe care vor dori să-l viziteze: Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Muzeul Vasile Blendea, Muzeul de Artă, plecarea fiind de la unul din aceste obiective.

Traseul 1: Muzeul de Artă – Poarta Coconilor – Curtea Domnească şi Turnul Chindia – Str. Vărzaru Armaşu – Str. Ion Heliade Rădulescu – Palatul Copiilor Târgovişte.

Traseul 2: Muzeul Vasile Blendea – Casa D’Italia – Curtea Domnească – Str. Vasile Cârlova – Str. plt. Diţescu Stan – Mănăstirea Stelea – Cinemascop Independenţa – Iazul Morilor – Biserica Sf. Ionică

Traseul 3: Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu” – Biserica Catolică – Casa Parohială – Str. Bărăţiei – Curtea Domnească

Program: joi, vineri

Orele: 11.00 – 13.00, 14.00 – 16.00

Responsabil: Maria Neacşu

 

13. Activitatea ”Ora de poveste” preşcolarii şi elevii claselor  I - II

Scurtă descriere a obiectivelor şi activităţilor:

Lecturarea poveştii şi diafilm -  „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă

Proiectul se adresează  copiilor preşcolari şi claselor I-II-a, aflaţi într-o etapă importantă de trecere de la activităţile centrate pe joc, spre cele instructiv educative. În cadrul proiectului se respectă programa şi cerinţele pedagogice (pe categorii de vârstă), cu lectura ca mijloc de comunicare. Muzeul, prin activitatea specifică, prin piesele păstrate şi expoziţiile sale oferă copiilor un alt orizont al cunoaşterii, permite contactul direct, palpabil cu istoria, cu literatura.

Pe parcursul întâlnirilor cu copiii înscrişi la aceste activităţi, se urmăreşte familiarizarea lor cu muzeul, ca instituţie, cunoaşterea specificului, a rolului acestuia, prin joc, comunicare şi activităţi practice.

Tot în cadrul atelierului educativ, copiilor li se vor pune la dispoziţie elemente grafice (forme ale unui coş decorativ) decupate, pe suport papetar, pentru a le colora potrivit imaginaţiei lor şi ouă realizate din hârtie creponată, în spiritul sărbătorilor pascale.

Loc de desfăşurare: Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni

Program: luni, marţi, miercuri, joi,vineri

Orele:  9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 13.00 – 14.00

Responsabil: Elena Şontea

 

14. Atelierul „Podoabele preistorice în lumea modernă”, elevii claselor 0 – VIII

Scurtă prezentare a activităţii:

Atelierul educativ are drept scop apropierea participanţilor de lumea preistorică, dar şi dezvoltarea unor abilităţi lucrative sau a imaginaţiei prin prezentarea unora dintre elementele decorative şi de podoabă realizate de oamenii din paleolitic şi expuse în Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei in Paleolitic şi prin intermediul unor activităţi manuale.

Elevii vor învăţa pe parcusul atelierului cum să realizeze podoabe din cochilii de melci şi scoici, materie vegetală (lemn, seminţe) sau lut după modelul celor preistorice. Aceştia vor utiliza unelte şi ustensile asemănătoare celor din preistorie pentru a-şi realiza propriile obiecte de decor personal (cercei, brăţări, pandantive, nasturi, accesorii vestimentare) pe care le pot lua acasă.

Loc de desfăşurare: Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei in Paleolitic

Program: luni, marţi, miercuri, joi, vineri

Orele 9.00 – 10; 11.00 – 12.00

Responsabili: Ana Ilie, Elena-Cristina Niţu

 Pentru a participa la acest proiect cadrele didactice vor contacta muzeul pentru realizarea unei programări.

Taxa de participare este de 5 lei/elev/atelier,  cu excepţia preşcolarilor care participă gratuit.

Date de contact:

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte

Str. Justiţiei, nr. 7, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa

Pentru programări: telefon: 0736 394086 (între orele 8.00 – 16.00)

Persoană de contact:  Marilena Iordache

Pentru relaţii suplimentare : contact@muzee-dambovitene.ro

Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile.

 Pentru vizite ghidate în expozițiile permanente ale Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”  Târgovişte  nu se fac programări.

 Tarifele  de intrare sunt următoarele:

-          Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” – 10 Lei

-          Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni – 7 Lei

-          Muzeul de Istorie – 7 Lei

-          Muzeul de Artă – 7 Lei

-          Muzeul „Vasile Blendea” – 7 Lei

-          Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu” – 7 Lei

-           Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic – 7 Lei

-           Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România” - 7 Lei

-           Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Pucioasa – 5 Lei

-          Casa Memorială „I. L. Caragiale” – 5 Lei

-          Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Pietroşiţa – 5 lei

 Pentru grupurile de elevi,  reducerea este de 50%.

 Însoţitorii elevilor, alţii decât cadrele didactice, vor achita taxa de vizitare.

În speranţa unei colaborări durabile, vă invităm să participaţi la acest proiect.      

                                                              Manager,                

                                                       dr. Ovidiu Cîrstina

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Hartă website | Ajutor
Copyright © 2012 Consiliul Judeţean Dâmboviţa