Vineri, 22 februarie 2008, interviu Cotidianul DÂMBOVIŢA

Dată: 26.02.2008



Gheorghe Ana: Dacă cetăţenii şi partidul au nevoie de mine, voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului judeţean Dâmboviţa

- Transcriere interviu acordat cotidianului local Dâmboviţa de domnul Gheorghe Ana, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat -

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cel care a promovat introducerea votului uninominal în alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, susţine avantajele acestui tip de vot o dată cu alegerile locale din primăvară.

Reporter: Domnule preşedinte, în ultima perioadă de timp, este din ce în ce mai evident că majoritatea actorilor politici, în frunte cu PSD, al cărui membru sunteţi, sprijină introducerea votului uninominal începând cu alegerile parlamentare din acest an. În premieră, însă, se doreşte ca acest această variantă să fie introdusă şi în cazul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene? În ce vă priveşte, sprijiniţi această iniţiativă ?

Gheorghe Ana: În primul rând vreau să vă spun un lucru pe care puţini îl cunosc. Iniţiativa cu alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal îmi aparţine. În 2005, la una din şedinţele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, care a avut loc la Mamaia, eu am fost cel care am propus acest sistem de vot uninominal pentru preşedinţii consiliilor judeţene. Ca atare, vă daţi seama că, în calitate de iniţiator, spijin această modalitate de alegere a preşedintelui de consiliu judeţean pentru că mi se pare una corectă şi va da o nouă interpretare acestei funcţii.

Reporter: Care sunt avantajele alegerii prin vot uninominal a preşedintelui de consiliu judeţean, atât din punct de vedere administrativ, dar şi din punct de vedere al electoratului?

Gheorghe Ana: Avantajele sunt de partea comunităţii, pentru că prin alegere uninominală, preşedintele va trebui să aibă un angajament moral faţă de cei care îl aleg în această funcţie. Şi acest angajament va fi, dacă vreţi, garanţia că cetăţenii judeţului respectiv vor beneficia de programele pe care le propune candidatul la funcţia de preşedinte. Este un avantaj, pentru că prin această mod direct de alegere, preşedintele va urmări cu mai multă atenţie realizarea programelor proprii de dezvoltare a comunităţii pe care o va conduce pentru că, în acelaşi timp, va putea fi tras la răspundere de electorat, ori de câte ori se vor înregistra sincope în activitatea de administrare a judeţului. Vreau să subliniez că votul uninominal reprezintă modalitatea prin care se aleg preşedinţii de regiuni, în aproape toate regiunile europene. Un alt avantaj este acela că se elimină jocurile de culise de până acum şi care vor exista şi de acum încolo, dacă preşedinţii vor fi aleşi tot pe liste. Şi exemple sunt multiple când, deşi un anumit partid a obţinut un procent destul de mare, în schimb n-a reuşit să-şi impună preşedintele din cauza acestor jocuri de culise.

Reporter: Care ar fi dezavantajele...

Gheorghe Ana: Pentru comunitate ar putea fi un dezavantaj când preşedintele consiliului judeţean este de o culoare politică, iar Guvernul de altă culoare politică: în astfel de cazuri, unui preşedinte îi va fi mai greu să obţină sprijin financiar guvernamental pentru a-şi pune în practică programul. Dar aceste disfuncţii pot fi eliminate deoarece a apărut această oportunitate, o dată cu integrarea României în Uniunea Europeană, de a accesa fonduri pentru dezvoltare prin programe şi proiecte şi, dacă un preşedinte îşi formează o echipă care să ştie să scrie proiecte şi să acceseze fonduri, acest dezavantaj se diminuează. O situaţie defavorabilă este şi atunci când preşedintele este de o culoare politică, iar majoritatea consilierilor judeţeni se află în opoziţie politică cu acesta: în acest caz pot fi afectate acele hotârâri care, în mod obligatoriu, trebuie luate cu majoritate de voturi. Dar eu cred că şi aceste situaţii pot fi depăşite, dacă preşedintele îşi face cunoscute şi înţelese proiectele de dezvoltare a judeţului. Un exemplu este actualul Consiliu judeţean Dâmboviţa, în cazul căruia 99% din hotărârile de consiliu au fost adoptate cu o majoritate absolută, fără a se ţine cont de culoarea politică ci de interesele populaţiei judeţului. Sigur că mai sunt şi contradicţii, dar asta face parte din democraţie. În concluzie, dezavantajele sunt mult mai puţine decât avantajele. În primul rând cetăţeanul ştie pe cine alege şi dacă-i dă un vot de încredere unei persoane, la fel de simplu i-l poate lua. Alegerea pe liste, este mult mai dezavantajoasă pentru cetăţean, pentru comunitate. La fel şi în cazul Parlamentului....

Reporter: Indiferent de rezultatul demersurilor PSD şi al celorlalte partide în scopul promovării unei iniţiative legislative ce vizează introducerea votului uninominal din acest an electoral, veţi mai candida pentru un post de preşedinte al Consiliului judeţean Dâmboviţa? Dacă da, care sunt argumentele?

Gheorghe Ana: Sigur că această decizie nu depinde numai de mine. Depinde şi de colectivul din care fac parte şi mă refer, aici, la colectivul politic, la organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat. Depinde şi de ce spun cetăţenii în sondajul de opinie pe care organizaţia l-a comandat. Pentru că este simplu să spui vreau să candidez sau vreau să devin primar sau preşedinte al consiliului judeţean, dar dacă nu ţii cont de ce spun cetăţenii, ce spun colegii de partid, pleci de pe o poziţie greşită. Sigur că am câteva argumente care mă determină să continui. Am început şi m-am angajat în nişte proiecte de dezvoltare a judeţului, proiecte care trebuie duse până la capăt: unele se află în desfăşurare, altele urmează să fie implementate, altele sunt de viitor dar, deja creionate.... Deci, în acest context, în cazul în care colegii şi cetăţenii vor decide să particip, voi participa. Vreau să subliniez totuşi că nu vreau să las impresia că doresc această funcţie în permanenţă. Am spus-o şi o spun în continuare: în momentul în care altcineva, dintre colegii mei de partid, este vizibil mai mult la nivelul percepţiei publicului, are rezultate mai bune, cu mare plăcere mă dau la o parte şi chiar îl sprijin. Nu mă leg de acest scaun. Fără să fiu lipsit de modestie, mi-am făcut datoria în funcţiile pe care le-am deţinut. Dar, dacă partidul are în continuare nevoie de mine, voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al consiliului judeţean, dacă nu, nu va fi nici un fel de tragedie...

Reporter: Vineri este Consiliul Naţional al PSD. Cu ce mandat pleacă delegaţii Organizaţiei judeţene a PSD–Dâmboviţa la acest for, în cadrul căruia se aşteaptă o revenire pe poziţii de forţă a fostului preşedinte al partidului, Adrian Năstase?

Gheorghe Ana: Sunt câteva lucruri care trebuie precizate aici. PSD a trecut şi trece prin transformări radicale. Aceste transformări nu sunt nici pe departe cauzate de schimbări de strategie de partid, de doctrină. Ele sunt, din păcate, generate din interior de anumite voci care încearcă să submineze actuala conducere a partidului printr-o serie de intervenţii şi declaraţii belicoase, menite să creeze impresia falsă că la nivel de vârf PSD nu este condus, că nu există o o gândire unitară, că nu există o unitate în acţiuni. Şi toate acestea au dus la erodarea imaginii partidului şi, culmea, în loc să creşetem în sondaje, ca partid de opoziţie, noi am scăzut. Ceea ce unii dintre colegi nu vor să înţeleagă este că avem o conducere aleasă în mod democratic la ultimul congres. De fapt, ea a fost reconfirmată la ultimul congres. Din acest punct de vedere eu sunt foarte ferm: această echipă trebuie lăsată să muncească, trebuie ajutată de toţi membrii de partid, de toţi colaboratorii apropiaţi. Iar la încheierea mandatului, când se trage linie, trebuie prezentat bilanţul cu bune şi cu rele, şi în funcţie de acestea tot prin congres hotărâm dacă alegem altă conducerea sau o reconfirmăm pe cea actuală. Ce se va întâmpla la Consiliul Naţional? Nu ştiu. Fiecare va vota după conştiiţa lui.

Reporter: Nu aveţi un mandat colectiv?

Gheorghe Ana: Nu am stabilit un mandat unitar. Suntem 22 de delegaţi din partea organizaţiei judeţene a PSD-Dâmboviţa şi fiecare din noi va vota cum va dori. Un lucru vreau să mai adaug aici: revenirea în structura de conducere a celor doi, Adrian Năstase şi Miron Mitrea, eu o salut. Este benefică pentru că ambii au o vastă experienţă în partid. Nu se poate să lăsăm pe dinafară oameni cu experienţa lor, indiferent ce se spune, pentru că deocamdat, nimic din acuzaţiile ce le-au fost aduse nu s-au confirmat. Trebuie să ne gândim dacă am avut sau avem oameni care să suplinească experienţa lor. Deci această revenire după părerea mea este foarte bună, ea vine într-un moment în care partidul are nevoie de toţi membrii săi şi deci vine din dorinţa tuturor de a realiza o creştere în sondaje a partidului. Eu refuz să cred că vreunul dintre ei a venit cu gânduri de mărire într-un moment atât de sensibil, având în vedere apopiatele alegeri locale. Dacă este aşa, nu este bine şi va fi grav pentru PSD.

Reporter: Vă mulţumesc!


Reporter: Elena Alexandra Oprescu


Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Hartă website | Ajutor
Copyright © 2012 Consiliul Judeţean Dâmboviţa